Teksterprisen 2016 går til Marianne Hagen

en-glad-prisvinner-marianne-hagen

Norsk audiovisuell oversetterforenings pris for fremragende teksting deles i år ut for tolvte gang.

NAViOs pris for fremragende teksting 2016 går til Marianne Hagen.

Teksterprisen blir utdelt i forbindelse med markeringen av Hieronymus-dagen, den internasjonale oversetterdagen, torsdag den 29. september.

Prisen består av 20 000 kroner og et litografi.

Juryen har følgende begrunnelse for tildelingen:

NAViOs teksterpris for 2016 går til Marianne Hagen for tekstingen av den britiske filmatiseringen av “Krig og fred”. «Krig og fred» er en serie som krever god innsikt i talemåter, språkdrakt og etikette blant den russiske adelen og i hæren på begynnelsen av 1800-tallet. Tekstingen flyter lett og ledig. I dokumentaren «Drømmen om udødelighet» viser Marianne Hagen at hun evner meget godt å formidle stoff som er vanskelig på flere plan. Hun er flink til å fri seg fra kildespråket og til å finne tonen i programmet. Marianne Hagens tekster er preget av gode oversettelser, gode norske setninger, god tidskoding, og slik tjener de innholdet i programmene uten selv å tiltrekke seg oppmerksomhet.

Dette støttes også i hennes teksting av serien «Joanna Lumleys transsibirske eventyr» der det er fremragende og god oversettelse fra engelsk og russisk.

Prisvinneren har ved siden av å tekste Skavlan, nyhets- og utenrikssendinger blant annet tekstet mange andre krevende dokumentarer om internasjonal politikk. Hun oversetter fra både russisk, engelsk, svensk og dansk.

Marianne Hagen tekster for NRK og har gjort dette siden 1998.

Blant finalistene til årets teksterpris var det ytterligere to kandidater.

Line Gustad Fitzgerald, nominert for “Edward Snowden: Citizenfour» og Inspektør Gooles avsløringer”.

Joakim Ruud, nominert for “Mr.Robot»”.

Juryen har bestått av Harald Plahter, Guri Fodstad Kristiansen, Morten Gottschalk, Finn Røsland og Bjørg Nesje Nybø.

Prisen har tidligere gått til Nikolai Nelvik, Anne Margrethe Standal, Steinar Fonn, Mari Andresen, Ole Jan Borgund, Tor Samuelsen, Jon Rognlien, Bjørn Fredrik Meyer, Kato Martin Hansen, Bjørnodd Haave og Katrine Blekastad Anvik.