Tekstiaden 2022

Igjen er det duket for tevling mellom tekstekolleger, den femte Tekstiaden i rekken. Tevlingen handler om å tekste en liten billedsekvens med lyd, et utdrag av et program der det finnes ulike utfordringer.

En jury bestående dels av tidligere Tekstiade-vinnere, dels av et par veteraner, gjennomgår besvarelsene og finner fram til gull, sølv og bronseplassering. Samlet prisbeløp er 40 000 kroner, og vanligvis betyr det 20 000 til gull, 12 000 til sølv og 8000 til bronse. Hvis noen kommer likt, justerer vi beløpene. De tre vinnerne får også et innrammet originaldiplom tegnet av Waldemar Hepstein.

Årets jury består av Marianne Hagen, Dario Kverme, Ellen Prytz og Jon Rognlien. Sekretær for juryen er Finn Røsland. Premiene blir delt ut under Hieronymusfeiringen i Oslo 29. september.

Tidligere år har vi konkurrert om teksting av sekvenser fra en fersk spillefilm (The Square), en sitcom (Modern Family), en NRK-dokumentar om oljebransjen (Oljens makt) og noen talkshow-utdrag. Vinnerne hittil:
• 2021: Dario Kverme
• 2020: Ellen Prytz
• 2019: Eiliv Fossbakken
• 2018: Vegard Bakke Bjerkevik


Årets materiale er to utdrag fra en filmklassiker – vi røper ikke her mer enn at den er i svart-hvitt, har en rekke toppskuespillere fra Hollywood på plakaten, med en stjerneregissør bak spakene.

Deltakerne vil få et handlingsresymé samt en uoffisiell dialogliste vedlagt når filmbiten lastes ned. Det blir nok en god del komprimering, og vi minner om retningslinjene juryen har med seg:
1) Kreativitet i løsningene – oppfinnsomhet og variasjon
2) Troskap til originalen – både til innhold og stilistisk nivå
3) Språkbeherskelse – flyt, syntaks og konsekvens i grammatikken
4) Tekstrytme – tidskoding, blokkdeling og komprimering

Tekstiaden 2022 foregår mellom torsdag 25. august kl. 8.00 og onsdag 31. august kl. 23.59. Oppgaven skal løses i løpet av seks timer. Deltakerne velger fritt hvilke seks timer de ønsker å utføre oppgaven i, innenfor de oppgitte datoene.

Du må melde deg på i forkant, og i påmeldingen skriver du når du ønsker å sette i gang med arbeidet. Du vil da få tilsendt en nedlastingslenke på det valgte starttidspunktet. Du laster ned filen til teksteprogrammet ditt, sammen med dialoglisten, og produserer et tekstdokument som sendes inn i rtf-format. Hvis systemet ditt ikke tillater eksport i rtf, tar du kontakt med oss, så finner vi en løsning.

Dersom du ikke har eget teksteprogram fordi du bare jobber online, eller fordi du ikke jobber i bransjen, kan du skaffe deg et gratis teksteprogram fra nettet. Det finnes mange slike. Det går også an å laste ned det som er mange profesjonelle teksteres favoritt, EZ-titles, som tilbyr gratis prøveversjon i én måned.

Send en e-post med ønsket tidspunkt og navn til tekstiaden@navio.no innen fredag 19. august kl. 12 for å melde deg på.
Det har vært framsatt forslag om at konkurransebidragene i etterkant kan benyttes i et Tekstiade-verksted der «vi leser hverandre» etter modell fra kvalifiseringskurs i andre oversetterforeninger. Det betyr at deltakerne får møte 4-5 andre deltakere til diskusjon om egne og andres valg, gjerne tilknyttet foredrag og sosialt samvær. På den måten får vi brynet våre kunnskaper og ser hvordan andre har tenkt seg fram til andre løsninger enn vi selv har valgt.

Hvis det er interesse for et slikt tiltak, vil verkstedet muligens bli arrangert i forkant av Navios juletreff. Eller på et annet egnet tidspunkt.

Bli med!
Hilsen Tekstiade-juryen